22 Nisan 2014 Salı

Pusula Mozaik Sehpa (Ayça Bumin. 2014)

Merhaba :)

Bir kez daha blog'um konusunda daha özenli olma ve düzenli paylaşım yapma hevesi ile bilgisayar başına geçtim.. Bundan sonra blog'da, verdiğim mozaik kurslarına katılan öğrencilerimin mozaik yapım süreçleri yanında, benim mozaiklerimin yapım süreçleri, belki çizimlerim, ilham aldıklarım, beğendiğim mozaik sanatçılarından örnekler, sergiler, genel mozaik yapım teknikleri vs. de olacak.. Blog'u düzenli takip etmek için sağ köşede bulunan kutucuk ile e-postanızı kaydedebilirseniz sevinirim.

Bugün, bu yıl tamamladığım mozaik sehpalardan birinin yapım sürecini paylaşacağım. Bir dövme deseninden ilham alarak çizimini yaptığım bu sehpa, bu mozaiğin yapımını başından beri ilgi ile izlemiş olan, benim için çok değerli biri tarafından sahiplenildi. (Sanat eseri ve satış kavramlarına hala alışamadım.. sanat eserleri için sahiplenme sözcüğü daha yakın geliyor..)

Mdf'den yapılmış açılır kapanır ayaklı sehpa üzerine çizimin yapılmasının ardından renk kartelasına karar verdim.


Ortadaki pusula deseninin ardından beyaz spirallere geçtim, bu bölüm kullanılan camların kırma ölçülerinin de oldukça küçük olması nedeniyle uzun süre aldı.


Mozaiğin desen kısmında kare kare bir çalışma yapmayı seçerken, arka planında sadece siyah cam ile paledyen döşeme tekniği uyguladım. Paledyen mozaik, genellikle arka plan döşemelerinde, ama zaman zaman da desenin tamamında kullanılan, farklı şekillerde kırılmış cam (yada başka malzeme) parçalarını kendi içinde bir düzen ile yeterli derz boşluğu bırakarak birleştirme yöntemi ve her mozaik sanatçısının farklı bir paledyen mozaik tekniği olduğu söylenebilir, çünkü hepimizin farklı bir bakış açısı ve görüşü var.. Benim paledyen tekniğim daha sert açılı parçaların birleşmesinden oluşurken, başka bir mozaik sanatçısı daha yuvarlanmış kenarlı parçaları birleştirerek oluşturabiliyor paledyen mozaik döşemesini.. Cam aralarında bırakılan derz boşluğu da mozaik sanatçısından mozaik sanatçısına fark ediyor. Ben derz boşluğunu derzi gösterecek kadar, ama camları çok da fazla boşluk bırakmadan birleştirerek veriyorum, bazı sanatçılar ise daha geniş derz boşluğu bırakmayı tercih ediyor.. Bu nedenle verdiğim mozaik kurslarında öğrencilerimi olabildiğince serbest bıraktığım ve kendi tarzlarını kendilerinin bulmasına çalıştığım bir teknik paledyen mozaik döşeme tekniği..


Aşağıdaki 2 fotoğrafta mozaik sehpanın tamamlanmış, siyah derz çimentosu yapılmış ve sehpa ayaklarının siyaha boyanmış halini görüyorsunuz.



Daha önce yapmış olduğum mozaik sehpalar hakkındaki blog yazım için http://aycabuminmosaics.blogspot.com.tr/2012/02/mozaik-sehpa-ornekleri.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sevgiler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder